Algemene beschouwingen 2017

Raadszaal Noordoostpolderdonderdag 13 juli 2017 16:00

Waar leg je het accent… Geef je een algemene beschouwing, of een gemene beschouwing, of een al gemeende beschouwing. 

Als politici doen we het volgens mij uitstekend als het gaat om ergens onze zorgen over kenbaar te maken. Zorgen over dure bruggen, zorgen over plannen die gemaakt worden om een centrum te vernieuwen. Zorgen om de positionering van de Noordoostpolder, zijn we wel voldoende in beeld. Zorgen over dit, zorg over dat. Zorgen over, misschien wel het meest gebruikte woord in de raadsvergadering.

Hier willen wij een ander accent leggen. Geen zorgen over, maar zorgen voor! Als fractie van de CU/SGP hebben we al jaren lang 3 speerpunten: zorg voor de kwetsbare mens, zorg voor een schone schepping en zorg voor werkgelegenheid.


En natuurlijk maken wij ons ook wel zorgen over dingen, maar de principiële grondhouding van onze fractie is toch anders. Wij geloven dat er Iemand is die voor ons zorgt, en daarom hoeven en willen wij over dingen die soms mis gaan of anders gaan dan we dachten niet altijd zorgen te maken. De Bijbel is en blijft ons vertrekpunt voor onze fractie. Daarin was het probleem van zorgen maken ook al een bekend issue om het zomaar te zeggen. Maar er staat ook een mooie reactie in, ik dacht laten we dat gewoon maar even delen. Wie weet kunnen we er nog iets van leren...

… Let eens op de vogels. Die maken zich geen zorgen over wat zij moeten eten. Zij hoeven niet te maaien of te oogsten of te bewaren, want God geeft hun wat zij nodig hebben. Jullie zijn voor God toch meer waard dan de vogels!  Al die zorgen maken uw leven geen dag langer... Waarom zou u zich zorgen maken? Kijk eens naar de bloemen in het veld. Die staan daar te bloeien zonder zich druk te maken. Als God zo goed zorgt voor de bloemen, die vandaag in het veld staan en morgen weg zijn, zal Hij dan niet nog veel beter voor u zorgen? Maak u dus geen zorgen over wat u zult eten of wat u aan moet trekken aantrekken. 

Na deze woorden, staan wij als fractie ook nog steeds met onze laarzen in de klei en staan we midden in deze complexe maatschappij en gaan we ‘met deze wetenschap in het hoofd’ op zoek naar oplossing voor kleine en grote uitdagingen.

Een jeu des boule-club die nu de aandacht en prioriteit van het college krijgt die ze verdienen. Een Rotterdamse hoek die nu meer bekendheid krijgt. Heel blij zijn we met de 2 mooie rotondes die Emmeloord weer een stukje veiliger maken. 

Daarnaast hopen we hier vanavond (raadsvergadering van 10 juli 2017) het voorkeurscenario vast te stellen voor de centrumplannen. Voor onze fractie geldt: aan deze plannen in deze fase niets aan te passen! Weer een zorg minder! En een hoop tijd over vanavond!

We willen de beschikbare tijd liever steken in prioriteit hoe we ‘onze jeugd’ zo schoon en zo vitaal mogelijk houden, daarom een motie hierover. Voor jongeren waar thuis wonen langer of korter niet meer kan, willen we een thuis bieden, liefst in de polder in de veilige setting van een gezin. Daarom hierover zelfs 2 moties die rechtstreeks uit onze speerpunten komen, zorgen voor kwetsbaren!

We zijn blij dat het college zichtbaar is in de samenleving en verbinding maakt, sommigen liepen 2 weken geleden zelfs bijna aan de hand van onze koningin Maxima. Wie doet ze dat na! Ik hoop zo dat wij ons allemaal zullen uitstrekken naar verbinding. Al zullen velen van ons nooit naast koningin Maxima lopen. 

Laten we verbinding maken met mensen die we niet direct als eerste hadden uitgekozen, die misschien niet zo bij ons passen, mensen die we eigenlijk maar lastig vinden. In een samenleving waar eenzaamheid een groot probleem is, hebben wij als raadsleden een voorbeeldfunctie!

Voor echte verbinding moet je je uitstrekken, zoals dit beeld laat zien. Van links tot rechts, van arm tot rijk, van dakloze tot de meest aanzienlijke. Ik vind het in de praktijk vaak knap ingewikkeld. Een politieke reactie zou zijn: over deze verbinding maken we ons zorgen. De juiste politieke reactie zou zijn: verbinding daar zorgen we voor!

« Terug

Reacties op 'Algemene beschouwingen 2017'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.