Lachgasgebruik: Riskant en slecht voor het milieu

Lachgas ampullen op straat.jpgdonderdag 16 mei 2019 09:28

Het gebruik van lachgas is niet zonder risico. Dit, samen met het feit dat er ook in gemeente Noordoostpolder jongeren zijn die lachgas gebruiken, is aanleiding voor ChristenUnie-SGP om vragen te stellen aan het college. Raadslid Gerda Knijnenberg-Alblas: “We zien dat lachgasgebruik negatieve gevolgen heeft. We maken ons als fractie zorgen om de gezondheid van de gebruikers. Nog steeds is niet helemaal duidelijk wat die gevolgen precies zijn. En dat terwijl het middel een vrij onschuldig imago heeft. Redenen voor ons om vragen te stellen aan het college”.

In de Noordoostpolder worden vaak en in toenemende mate in de openbare ruimte ampullen gevonden die wijzen op lachgasgebruik. Zomaar wat losse ampullen in de Lange Nering, een hoopje ampullen in de Wellerwaard en wellicht worden er ook nog wat ampullen netjes in de afvalbakken gegooid. Het recreatief gebruik van lachgas is de laatste jaren flink toegenomen. Met name onder de jeugd is het middel populair. Niet alleen binnen de gemeentegrenzen, maar ook erbuiten gebruiken jongeren uit onze gemeente lachgas. Denk hierbij aan festivals en evenementen.

Het gebruik van lachgas is niet zonder risico. Duizeligheid, hoofdpijn, tintelingen van handen en voeten, misselijkheid, verwardheid en craving komen regelmatig voor en hebben vaak te maken met kortdurend zuurstoftekort. De combinatie met alcohol is ronduit gevaarlijk. Excessen zijn er ook. De brandwondencentra meldden dat in drie weken tijd veertien personen zijn opgenomen met ernstige vrieswonden aan de binnenkant van de bovenbenen. Extreem gebruik kan ernstige schade aan het ruggenmerg opleveren, aldus revalidatiearts Christof Smit.

Verder zijn er ook effecten voor de leefomgeving. Neem het zwerfafval dat ontstaat na gebruik. Bovendien is het gebruik van lachgas ook nog eens schadelijk voor het klimaat vanwege de broeikaswerking van N2O.

« Terug