Fracties CU-SGP en SP: "Verkoop aandelen Enexis"

Hoogspanningsmastdonderdag 27 juni 2019 16:58

Sinds 2016 heeft Noordoostpolder Liander als energienetbeheerder. De gemeente Noordoostpolder heeft echter nog aandelen in de vorige netbeheerder Enexis. "We hebben geen gemeentelijk belang meer bij deze aandelen. Het is hoog tijd om deze aandelen te verkopen", stelt CU-SGP-fractievoorzitter Sjoerd de Boer.

De fracties van ChristenUnie-SGP en SP in Noordoostpolder dienen op 8 juli hiervoor gezamenlijk een motie in. SP-fractievoorzitter Tjitske Hoekstra: "Het geld willen we inzetten voor onze inwoners en niet stil laten staan in oude aandelen".

Aandelen zijn 9 ton waard

Volgens een onafhankelijke waardering zijn de aandelen op dit moment circa € 900.000 waard. Geld dat de gemeente goed kan gebruiken, omdat uit de financiële prognose blijkt dat de gemeente in de toekomst moet lenen om schoolgebouwen te bouwen en op te knappen. "En de aandelen draaien negatief: ze zijn een ton minder waard dan begin 2017, toen de raad er ook over sprak", aldus Hoekstra (SP).

8 juli op de gemeenteraadsagenda

De fracties plaatsen de motie op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van 8 juli. Als de gemeenteraad met het voorstel instemt, vindt de verkoop van de aandelen plaats in 2020.


Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Motie 2019-07-08 CU-SGP SP Enexis.pdf39,6 kBapplication/pdfdownload

« Terug