Jaarrekening 2013

Jaarstukken-gemeente-NOP-2013-1woensdag 24 september 2014 21:41

In de jaarrekening en het jaarverslag legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid in het afgelopen jaar. We komen uit op een voordelig saldo van 2,2 miljoen euro, en veel programmadoeleinden zijn gerealiseerd.

Hebben we nu reden om te juichen? Je zult maar tot de werkelozen van de NOP behoren, of afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering. Of je zit in de schuldsanering.

Als we de totstandkoming van het positieve resultaat nader bekijken, is er ook nog geen reden tot juichen. Het voordelig saldo is ontstaan door eenmalige meevallers, waarmee we o.a. de reserve Sociaal Domein kunnen aanvullen.
Gezien de onzekerheden van de Decentralisaties is dit een terecht voorstel.

In het accountantsrapport wordt nadrukkelijk ingegaan op onze grondexploitatie en gezien als een van onze belangrijkste posten in de jaarrekening. De relatieve grote financiële omvang en de daarbij nog te maken kosten en nog te realiseren opbrengsten maakt ons gevoelig voor de huidige marktontwikkeling.
Daarom kunnen we instemmen met het voorstel om 600.000 toe te voegen aan de reserve grondexploitatie en zullen we niet instemmen met het amendement van de PvvP.

Gemeenten zakken weg in schulden kopt Elsevier. Dan valt het in de gemeente NOP wel mee met een langlopende lening van 12,5 miljoen en kortlopende leningen van 22.4 miljoen. Toch zit er een stijgende lijn in. We zouden u willen vragen of u bereidt bent ons op de hoogte te houden van het aantrekken van langlopende geldleningen, maar ook over het rente en aflossingsbeleid.

Er is veel bereikt in de afgelopen jaren waar we als gemeente ondanks een krappe portemonnee trots op mogen zijn.  Hierbij willen we onze waardering uitspreken voor de inzet van de ambtelijke organisatie en het college.

Henriëtte van Keulen-Nentjes

« Terug