Algemene beschouwingen november 2015

dinsdag 10 november 2015 17:03

Kent u het verhaal uit de bijbel over de Joden die naar Babel waren weggevoerd? God zei tegen hen: Bid tot de Heere voor de stad, waarheen ik jullie weggevoerd heb en zet je in voor haar bloei. Want de bloei van de stad is ook jullie bloei.

Het is een bijbeltekst die doet denken aan de huidige situatie. De vluchtelingen in ons AZC, op de vlucht geslagen voor dictatoriale regimes.  Genoeg vluchtelingen nemen deze tekst serieus. Ze doen er alles aan om snel te integreren, werk te zoeken en zich in te zetten voor ons land. Tegelijkertijd zien we ook dat burgers zich ongerust maken. Zorgen over concurrentie op de woningmarkt, zorgen over werkgelegenheid, veiligheid en islamiseren. De felheid in het publieke debat neemt toe. We zijn met recht trots op deze gemeenteraad dat we met respect dit debat mochten voeren. Burgermeester, u als burgervader en verbinder, leg uw oor te luister en vraag hoe we samen met onze burgers op kunnen trekken. Spreek snel met ons als raad over integratie van vluchtelingen in onze gemeente, want dan komt Noordoostpolder tot bloei.

Toch is deze bijbeltekst niet alleen een oproep voor vluchtelingen, maar ook een oproep voor de burgers uit Noordoostpolder. Ook wij mogen ons inzetten voor Noordoostpolder en dat gebeurt ook. Noordoostpolder is een vrijwilligerspolder. 

Al die vrijwilligers laten zien dat ze de Noordoostpolder tot bloei willen brengen met enorm veel verschillende burgerinitiatieven. We mogen onze inwoners dankbaar zijn. Toch wil onze fractie een kleine kanttekening plaatsen. Het leven in een participatiesamenleving, veronderstelt dat je als individu een sociaal netwerk hebt. Gelukkig is dat ook voor de meesten van ons zo, maar we zien ook dat veel mensen eenzamer zijn dan ooit en dit netwerk missen. Zegmaar gerust een nieuw soort armoede: netwerk armoeder.  Goed dat er organisaties zijn die hier oog voor hebben.  Iedereen heeft het recht om tot bloei te komen. 

We gaan naar de 3 speerpunten van de ChristenUnie/SGP

  • Zorg voor een schone schepping
  • Zorg voor kwetsbare mensen
  • Zorg voor werkgelegenheid

Zorg voor een schone schepping:

Onze fractie zoekt bloei niet in de diepe grond. Daar bloeit maar weinig……..

Laten we ook blijven vechten om het boren naar schaliegas tegen te gaan. Maar laten we vooral ook gepast trots zijn, dat het grootste windpark van Europa staat op ons grondgebied. We willen vooral duurzame en schone energiebronnen gebruiken. We geven hiermee een duidelijk signaal af. College, blijf werken aan meer en andere hernieuwbare energie en streef naar een belangrijkere rol van gemeenten in het totale energievraagstuk. 

Zorg voor kwetsbare mensen:

Het blijft een taak van de gemeente om zorg te dragen voor de zwakkere in de samenleving. Die zorg is nodig om bloei mogelijk te maken. 

In diverse lagen zijn we als gemeente betrokken bij het leveren van zorg. Er is veel inzet om het zo goed mogelijk te doen, zodat de juiste zorg op het juiste moment geleverd wordt. Dit gebeurt zichtbaar vooral op uitvoerend niveau, de hartklop die we daar voelen, stemt ons gerust. Wethouder Boogaards, kunt u aangeven wat de hartklop bij het beleidsniveau is? Moeten we ons zorgen maken, als budgetten verder bijgesteld worden? Wat is uiteindelijk leidend voor u? Het budget of de juiste zorg?

Zorg voor werkgelegenheid:

We willen meer mensen aan het werk helpen en ook banen voor de toekomst creëren.  Maak het aantrekkelijk voor bedrijven om zich hier te vestigen.

Ook het bestaande bedrijfsleven moet alle ruimte krijgen om zich hier verder te ontplooien.  Onderwijs en bedrijfsleven moeten op elkaar aansluiten. Wethouder Wijnants, ik weet dat u er alles aan doet om bovenstaande te realiseren. Verras ons in 2016 om het totaal aantal werkloze inwoners tov 2014 omlaag te brengen.  Ook wij willen er aan mee helpen dat dit gerealiseerd gaat worden. Mensen met een baan, een inkomen komen tot bloei. 

Nog even een opmerking over de najaarsrapportage en de programmabegroting.

We zijn blij dat de neergaande lijn ombuigt naar boven. Wethouder Wijnants schrijft in de krant: ‘Dat vooruitkijken kan dit keer met meer reden tot optimisme. Dat maakt dat we een aantal versoberingen kunnen terugdraaien. De laatste zin klinkt als muziek in onze oren. Onze fractie kan er nu al naar uitzien. 

We begonnen over de Joden die naar Babel weggevoerd werden. Uiteindelijk mochten ze weer terugkeren naar hun eigen land. Ik hoop van harte dat dit uitzicht er ook zal zijn voor onze vluchtelingen. Vol vertrouwen gaat de fractie van de ChristenUnie/SGP  de toekomst tegemoet. We weten namelijk dat God regeert over alle mensen en alle volken.

« Terug